Ben ik voor de fiscus bij aangifte inkomstenbelasting ondernemer?

Een vraag die vaak gesteld wordt met het invullen de aangifte inkomstenbelasting. Voor de fiscus telt een aantal voorwaarde voor de aangifte inkomstenbelasting. We kunnen met 2 zaken te maken krijgen en daar wordt verschillend op gereageerd. Je kan in de meeste gevallen belastingplichtig zijn voor de omzetbelasting (de btw) btw plichtigen nog niet als ondernemer. Hoe zit dit nu precies in elkaar.

We nemen een eerste situatie als voorbeeld. Je maakt privé een aantal websites en dit begint al aardig te lopen. Je krijgt om een gegevens moment het verzoek om een factuur aan te leveren met de bekende btw regel erin. Dan wordt het tijd om jezelf te verdiepen in het ondernemerschap. Bij inschrijving worden er een aantal zaken aangehaald zo ook de verwachte omzet. Er wordt tijdens inschrijving een btw nummer aangevraagd en je krijgt daarover bericht van de belastingdienst aangeleverd. Dit btw nummer vermeld je op je factuur evenals het percentage btw wat afgedragen moet worden. Je bent in deze situatie nog steeds geen ondernemer voor de belastingdienst. Wel btw plichtig.
De ontvangen btw wordt in deze situatie geïnd en moet afgedragen worden (na aftrek van de voorbelasting) aan de belastingdienst.  Voor de meeste starters geld een aangifteperiode van een kwartaal.inlogscherm_ondernemers

Maar voor de inkomstenbelasting wordt dit nog niet gezien als ondernemer. Daar zijn andere eisen voor nodig. Bij de aangifte inkomstenbelasting moet je wel inkomsten uit overige werkzaamheden vermelden. Dit is een vrij summiere omschrijving van inkomsten minus uitgave (bedrijfskosten).

Wanneer wordt je als ondernemer aangemerkt;

Je moet jezelf de vraag stellen of je meewerkt aan het economisch verkeer. En er een verwachting is dat er winst wordt behaald. Er is dan sprake van een bron van inkomsten. (bij aangifte inkomstenbelasting; winst uit onderneming). Dit is een totaal andere aangifte inkomstenbelasting. Er staan veel meer posten vermeld die bij de onderneming thuis horen. Er zijn nog een aantal factoren die bij een onderneming thuis horen. Er moet sprake zijn van debiteurenrisico. Kortweg een variatie aan klanten/opdrachtgevers. En er moet sprake zijn van een hoeveelheid tijd die aan deze activiteiten wordt besteed. En tot laatst; er moet een aansprakelijkheid zijn voor de schulden.

Voor de tijdsduur van je activiteiten kunnen we voor de kleine zelfstandige het bekende urencriterium aanhouden. Dit geeft een recht om  gebruik te maken van bepaalde aftrekposten om zo een fiscaal voordeel mee te behalen.

Ben jij benieuwd of jij bij de aangifte inkomstenbelasting gezien wordt als ondernemer? Ga een vrijblijvend gesprek aan met ondergetekende. Ik zal in jouw specifieke situatie bekijken wat voor toepassingen er gebruikt kunnen worden.

Peter van Dongen

Start&Coaching-Totaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>