Wordt geen slachtoffer van acquisitiefraude…

Afgelopen week was het weer eens raak. En het besef kwam natuurlijk na het telefoontje wat gepleegd werd door een niet alleraardigste mevrouw aan de andere kant van de lijn. Toen had ik het meteen door. Ik was natuurlijk al op mijn hoede. Maar toen de mevrouw in kwestie ruw het gesprek eindigde, viel alles op zijn plaats. Dit was natuurlijk acquisitiefraude. Voor deze mevrouw in kwestie geld alleen verkopen van abonnementen voor een register waar je op het zacht zegt geen bal aan hebt. Deze keer was het “Nationale bedrijvengids”. Ik liet mevrouw niet uitspreken want je hebt met deze gesprekken al snel in de gaten dat het draait om “Ja”dat is iets voor mijn onderneming. Trap er niet in. Als je gebeld wordt door een anoniem nummer wees dan al op je hoede. De organisatie aan de andere zijde wil niet dat ze herkend wordt.  Dat is vaak met een reden.

Het gesprek ging al snel over hoe goed ik gevonden werd op internet door deze pagina waar ik ingeschreven stond. Ik had wel 5 tot 10 keer meer kliks op mijn website. Iets waar elke ondernemer van droomt natuurlijk. Het was z’n goed concept dat moet wel goed zijn ging er snel door mijn gedachten. Maar ik was op mijn hoede zoals ik al zei.acquisitiefraude Dit zou wel eens een leugen kunnen zijn om de verkoop van een abonnement in gang te zetten. Ik haakte het gesprek dus af met een paar technische opmerkingen dat ik via google analytics mijn site laat beoordelen op de zoekresultaten. Daar staat niets van ene bedrijvengids in… Mevrouw was op haar tenen getrapt en gooide ruw de telefoon erop. Toch triest als je jezelf inlaat met deze fraudeloze handelswijze en je wordt pissig als het slachtoffer in wording hier niet op in gaat. Acquisitiefraude loont blijkbaar nog steeds, want deze malafide ondernemingen verdienen hier kapitalen mee.

Hier ligt een taak van onze overheid die de wetgeving op abonnementen moet aanscherpen. Daarnaast het vervolgen van deze oplichters die veelvuldig gebruik maken van de mazen in onze wetgeving. En voor ons als ondernemers geld: “blijf op je hoede”, als iets te moois is om waar te zijn is het vaak ook zo. Ga googelen (bv www.fraudehelpdesk.nl) en zoek informatie op van de betreffende beller. En vraag altijd om een mail met uitleg of een offerte. Weet waar je voor tekent.

 

Peter van Dongen

Start&Coaching-Totaal

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>