Wie doet jou aangifte?

Speciaal voor ZZP’ers. Bij Start&coaching-totaal al vanaf € 99,- een beknopte jaarrekening en de aangifte OB vanaf € 27,95. Vraag snel een offerte aan of stel uw vraag.

Na de feestdagen en het gebruis bij de start van het nieuwe jaar komt er voor de ondernemer de tijd aan van de opmaak van de balans, jaarrekening en het afsluiten van het boekjaar. Ook de aangifte omzetbelasting over het 4e kwartaal 2015 moet nog ingediend worden. Eigenlijk de drukste periode van het jaar administratief gezien. Zou het niet prettig zijn om deze zaken betrouwbaar uit te besteden zodat je als ondernemer van een eenmanszaak kan blijven concentreren op je eigen werkzaamheden. Maar is z’n boekhouder of accountant niet heel erg duur? start&coaching-totaal

Dit is geheel afhankelijk van welke werkzaamheden die je laat uitvoeren door deze specialist. De prijzen variëren tussen € 300,- en € 1000,- voor een jaarrekening van een eenmanszaak. Een hoop geld voor een jaarrekening die wettelijk niet verplicht is voor een kleine ondernemer. Maar wat kan je met z’n document? Een accountant en boekhouder kan hier veel informatie uit opmaken. Hoe staat de onderneming ervoor. Hoe staan de kosten ten opzichte van de omzet. Veel zaken waar u als leek aan voorbij gaat. Ook zaken zoals de gegevens op de aangifte IB worden hierin genoemd. Een erg handig en zinvol document. Maar wat is nu een goede boekhouder?

Het is vaak lastig om de kwaliteit van een boekhouder in te schatten. Je kunt kiezen voor een boekhoudkantoor met meerdere mensen in dienst of een boekhouder die alleen werkt. Dit zegt niet zoveel over de kwaliteit, als je bij een boekhoudkantoor gaat zorg dan wel dat je één vast contactpersoon hebt en niet dat meerdere mensen met je boekhouding bezig zijn, dit gaat namelijk ten koste van het overzicht. Gelukkig is Start&Coaching-Totaal ook een éénmanszaak. U heeft altijd met dezelfde persoon te maken. Echter voor hele specialistisch vraagstukken heeft SCT een netwerk van specialisten rondom zijn onderneming.

Als je een boekhouder hebt gevonden die gespecialiseerd is in ondernemings- boekhouden en ook een relevant diploma heeft dan heb je een eerste selectie uitgevoerd. Het is dan vervolgens zaak te kijken hoe de persoon in elkaar zit.

Het beste is met meerdere boekhouders een  vrijblijvende afspraak te maken, je moet daarbij letten op de mate van interesse die de boekhouder toont in je bedrijf. Het is gebruikelijk te beginnen met een intake gesprek, een boekhouder kan alleen zijn werk goed doen als hij weet hoe je bedrijf in elkaar zit. Boekhouders die een intake telefonisch doen of vrijwel geen vragen stellen over je bedrijf kunnen dus nooit op een optimale manier jouw boekhouding doen.

Het is belangrijk een goed gevoel te hebben bij je boekhouder, hij of zij is wel degene die de financiën van jouw onderneming moet verwerken. Hij moet dan ook open staan voor vragen en wensen van de kant van de ondernemer. Als jij elk kwartaal een financieel overzicht wilt dan moet de boekhouder dit kunnen opleveren, als hij dit niet wil dan moet je een andere boekhouder nemen.

Je kunt ook deels de kennis van een boekhouder testen door specifieke vragen te stellen over zaken die binnen je bedrijf spelen. Je kunt kijken of de antwoorden juist zijn, de meeste zaken kun je zelf via internet wel uitzoeken. Een boekhouder hoeft niet alles te weten, maar dan moet hij zeggen dat hij dit gaat uitzoeken en er op terugkomt en niet een fout antwoord geven. Je kunt niet alle regels weten, daarom moet je iemand hebben die bereid is zaken uit te zoeken en niet op de gok regels toepast.

Spreek dus met meerdere gespecialiseerde boekhouders af en kies een boekhouder die interesse toont en jouw vragen kan en wil beantwoorden. Zodra je een goed gevoel bij iemand hebt dan heb je ook een gerust gevoel bij het uitbesteden van je boekhouding, je wilt namelijk zeker weten dat dit goed gebeurt.

Kortom een goede boekhouding begint met het intakegesprek. Al in de opstartfase is dit van belang. Zo weet hij/zij de onderneming op zijn waarde te schatten. De juiste indeling te maken van je administratie en het nodige fiscale advies.

Stel uw vraag!